Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští fanoušci sci-fi a fantasy v slzách: Na druhý covid zemřel Jaroslav Mostecký (†57)

Autor: ula - 
14. prosince 2020
13:45

Po těžkém boji s covidem-19 zemřel český autor sci-fi a fantasy knih a povídek Jaroslav Mostecký (†57), zatímco poprvé nákazu překonal, podruhé se mu stala osudnou. Na jeho facebookovém profilu to uvedla jeho manželka a dcera. Byl držitelem řady ocenění, pravidelně publikoval v časopise Pevnost. Pro Blesk Zprávy zavzpomínal na „Mosťu“ spisovatel Jan Kotouč.

„S lítostí vám musíme oznámit, že Jaroslav Mostecký v neděli ráno po těžkém boji s koronavirem skonal. - žena Alžběta a dcera Eliška Mostečtí,“ stojí na profilu oceňovaného spisovatele.

Jaroslava „Mosťu“ Mosteckého oplákávají jeho přátelé, známí i fanoušci jeho sci-fi a fantasy povídek i románů a vyjadřují na Facebooku soustrast rodině.

„Budeš mi chybět, Jarku!“

„S Jarkem Mosteckým jsem se poprvé setkal někdy kolem doby, kdy mi měla vycházet první kniha. Seděl jsem v restauraci s mým tehdejším redaktorem Vláďou Kejvalem, přišel Jarek a začali se s Vláďou bavit, dělali si legraci, hádali se o politice i náboženství, ale všechno to bylo v dobrém,“  zavzpomínal pro Blesk Zprávy spisovatel Jan Kotouč.

„Pamatuju si, že i když jsme se viděli poprvé, a byl jsem oproti němu mladý zobák, okamžitě se ke mně choval, jako kdybychom se znali léta a byli kamarádi. Od té doby jsme se vídali pravidelně na conech, setkáních se spisovateli a na předávání cen Aeronautilus, které Jarek tradičně udílel. Někdy jsme se dobře bavili, někdy jsme se hádali, ale vždycky jsem se těšil, až ho znovu potkám. Budeš mi chybět, Jarku!“ dodal Kotouč.

Mostecký posledních několik let moderoval předávání Cen Karla Čapka a pravidelně publikoval v časopise Pevnost. Jako jeden z mála českých žánrových autorů vstoupil do Obce spisovatelů.

Video  Vzkaz Karlovarské krajské nemocnice demonstrantům ze Staromáku: Covid není chřipka  - Karlovarská krajská nemocnice
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa